View unanswered posts | View active topics It is currently Thu May 28, 2020 5:58 pmReply to topic  [ 3 posts ] 
 Πρώτο Volley&Bayonet για το 2014 
Author Message
Am I a bot?
User avatar

Joined: Sun Dec 01, 2013 7:27 pm
Posts: 92
Location: This side of the Rim
Post Πρώτο Volley&Bayonet για το 2014
Φίλοι,
Το πρώτο παιχνίδι Volley&Bayonet για το 2014 έχει κανονιστεί στον ΕΣΠΑΙΡΟ το Σάββατο 25/1, στις 11:00πμ .
Θα παίξουμε Ναπολεόντειους του 1809.
Be seeing you!
Άρης Κ.
Image

_________________
You do not make history. You can only hope to survive it.
Image


Thu Jan 23, 2014 2:08 am
Profile
Am I a bot?
User avatar

Joined: Sun Dec 01, 2013 7:27 pm
Posts: 92
Location: This side of the Rim
Post Re: Πρώτο Volley&Bayonet για το 2014
Η ιδέα πίσω από τη μάχη του Σαββάτου ήταν να δοκιμάσουμε και το scenario generator του V&B. Μια και ένα ιστορικό σενάριο θέλει κάποια προετοιμασία ενώ ένα pickup game αισθητά λιγότερη, το generator μπορεί να διευκολύνει ώστε να παίζουμε συχνότερα και να μην εξαρτώνται οι άλλοι παίκτες απ'τον όποιο Άρη που σέρνεται και δεν ετοιμάζει σενάρια.

Το τερραίν στήθηκε από τα υλικά που υπάρχουν στο σύλλογο, με την εξαίρεση ενός μικρού δάσους και μερικών κομματιών υφάσματος που αντιπροσωπεύουν το κακοτράχαλο έδαφος. Ας πούμε ότι αναπαριστά τους πρόποδες μιας ιταλικής οροσειράς, κοντά στο χωριό Esperone.
Image
Οι στρατοί που χρησιμοποιήσαμε ήταν αυτοί που έπαιξαν και στο παιχνίδι του Sacile. Για να δουλέψει το σύστημα τους χωρίσαμε σε τέσσερις πτέρυγες: Δεξί, Κέντρο, Αριστερό, Εφεδρεία.
Γάλλοι:
Image
Αυστριακοί:
Image

Η κάθε πλευρά τράβηξε μία από τις κάρτες του παιχνιδιού και σύμφωνα με τις οδηγίες της τοποθέτησε το στρατό της στο διαθέσιμο χώρο (περίπου 2/3 του τραπεζιού σε πλάτος και 1/3 σε βάθος).
Image
Οι Αυστριακοί τράβηξαν flank attack, που τους επέτρεψε να βάλουν την Εφεδρεία τους στα πλευρά του αντιπάλου:
Image
Ο στόχος για κάθε πλευρά στα generated παιχνίδια είναι ίδιος: να καταλάβει το σημείο ανεφοδιασμού του αντιπάλου ή/και να εξαντλήσει όσο δυνατόν περισσότερες πτέρυγες του στρατού του.
Οι Γάλλοι έπαιζαν ως επιτιθέμενοι (βάση κάρτας), αλλά η παρουσία της Αυστριακής εφεδρείας τους έκανε διαστακτικούς. Στον πρώτο Αυστριακό γύτο αποκαλύφθηκε και ότι αυτός δεν ήταν ο μόνος λόγος διστακτικότητας των Γάλλων: δύο απ'τις πτέρυγές τους δεν ξεκινούσαν στο τραπέζι, αλλά θα έρχονταν ως ενισχύσεις!
(στον πρώτο γύρο όλες οι δυνάμεις είναι στο τραπέζι, καθώς θεωρείται ότι στην αρχή και οι δυο πλευρές έχουν μπλοφάρει επιτυχημένα τον αντίπαλο- αλλά όπως είπε και ο Lincoln "you can fool some people all of the time and all the people some of the time, but you can't fool all of the people all of the time).
Γρήγορα οι Γάλλοι έστρεψαν το αριστερό τους για να συγκρατήσει την Αυστριακή πλαγιοκόπηση, και προέλασαν ορμητικά (furia francese, όχι αστεία).
Image
Image
Οι Αυστριακοί χωρίστηκαν ουσιαστικά σε δύο τμήματα, το Αριστερό και Κέντρο (υπό την αφεντομουτσουνάρα μου, full disclosure) προέλασε αργά και προσεκτικά, ενώ το Δεξί κινήθηκε γρήγορα για να πλησιάσει και να υποστηρίξει την Εφεδρεία που είχε αρχίσει να κάνει ζημιές στους Γάλλους.
Image
Σε μια σύντομη σύσκεψη αποφάσισαν να αδιαφορήσουν για το Esperone, και απλώς να το περικυκλώσουν με ελαφρύ πεζικό για να εξουδετερώσει τη γαλλική του φρουρά.
Image
Οι Γάλλοι, όταν άρχισαν να εμφανίζονται οι ενισχύσεις τους, τις χώρισαν για να καλύψουν και να αντεπιτεθούν στο κέντρο και τα δεξιά τους. Στην ουσία το παιχνίδι χωρίστηκε σε δύο ημιανεξάρτητες μάχες.
Image
Image
Image
Στο κέντρο, η γαλλική προέλαση συνάντησε στην αρχή επιτυχία, απωθώντας τους Αυστριακούς- ταυτόχρονα όμως το Αυστριακό Αριστερό έσπρωχνε το άκρο της Γαλλικής παράταξης.
Image
Οπότε και οι δύο πλευρές αναγκάστηκαν να κινηθούν πιο προσεκτικά, οι Γάλλοι για να μην βρεθούν πλαγιοκοπημένοι και οι Αυστριακοί φοβούμενοι ότι μια γαλλική επιτυχία στο κέντρο θα έκοβε το στρατό τους στα δύο. Η μεθοδικότητα των Αυστριακών τελικά έκανε τη διαφορά: προχωρώντας προσεκτικά σαν γριά στην κατηφόρα, κατάφεραν να εξαντλήσουν το Γαλλικό Δεξί και να φορτώσουν απώλειες το Κέντρο.
Image
Στο γαλλικό αριστερό, η Αυστριακή Εφεδρεία -αποτελούμενη από επίλεκτους Γρεναδιέρους και Δραγώνους- έκανε σημαντικές ζημιές. Το Αυστριακό Δεξί την υποστήριξε αποτελεσματικά, αλλά αποσπασματικά, μιας και η έλλειψη διοικητών το έκανε δυσκίνητο. Οι Γάλλοι έριξαν ένα κομμάτι των ενισχύσεών τους στο κενό που άνοιξαν οι Γρεναδιέροι, και σταθεροποίησαν κάπως την κατάσταση.
Image
Ίσως λόγω του καλού ξεκινήματος, ο διοικητής των Αυστριακών έγινε κάπως παράτολμος, και σε έναν βιαστικό ελιγμό οι Γρεναδιέροι βρέθηκαν με τα νώτα προς το γαλλικό ιππικό, που εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία στο έπακρο. Τώρα ήταν η σειρά των Γάλλων να επιτεθούν, και κατάφεραν να εξαντλήσουν την Αυστριακή Εφεδρεία και το Δεξί.
Image
Στο τέλος του έβδομου γύρου, το παιχνίδι τελείωσε. Image
Image
Κάνοντας τον απολογισμό (κάθε πλευρά παίρνει πόντους ανάλογα με το πόσες αντίπαλες διοικήσεις έχει εξαντλήσει ή έχει σπρώξει στην κατάρρευση) το παιχνίδι ήταν Αυστριακή νίκη, αλλά με μικρή διαφορά.

Το σημαντικότερο κέρδος ήταν η εμπειρία με το scenario generator. Δούλεψε καλά και έβγαλε μια μάχη που ήταν ενδιαφέρουσα και αμφίρροπη. Από ό,τι φαίνεται, μπορεί να μας φανεί χρήσιμο.

Be seeing you,

Άρης Κ.

_________________
You do not make history. You can only hope to survive it.
Image


Wed Jan 29, 2014 10:22 pm
Profile
Mega Zuper Spammer

Joined: Tue Apr 25, 2006 8:55 am
Posts: 1096
Post Re: Πρώτο Volley&Bayonet για το 2014
Άρη τα report σου ποιό καλά και από τις μάχες :lol: :lol: :lol: :lol:


Fri Jan 31, 2014 12:02 am
Profile
Display posts from previous:  Sort by  
Reply to topic   [ 3 posts ] 

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot post attachments in this forum

Search for:
Jump to:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group.
Designed by STSoftware for PTF.